Wednesday, 26 August 2009

Burnham Pavilion by Zaha Hadid Architects

dznzha_burnham-pavilion_sq.jpg

Here are photos of Zaha Hadid Architects‘ Burnham Pavilion, which opened recently in Millennium Park in Chicago.

dznzha_burnham-pavilion_1.jpg

Hadid’s pavilion is one of two commissioned to celebrate the centenary of the Burnham Plan, which set out a blueprint for urban design in the city.

dznzha_burnham-pavilion_2.jpg

See our story about the other Burnham Pavilion, designed by UNStudio.

dznzha_burnham-pavilion_3.jpg

See all our stories about Zaha Hadid in our special category.

dznzha_burnham-pavilion_4.jpg

More info on Hadid’s pavilion plus renderings in our earlier story.

dznzha_burnham-pavilion_5.jpg

See also our top ten stories about pavilions.

dznzha_burnham-pavilion_6.jpg

Images courtesy of Zaha Hadid Architects © Michelle Litvin. Here’s some info from the architects:

The pavilion is composed of an intricate bent-aluminum structure, with each element shaped and welded in order to create its unique curvilinear form.

dznzha_burnham-pavilion_9.jpg

Outer and inner fabric skins are wrapped tightly around the metal frame to create the fluid shape. The skins also serve as the screen for video installations to take place within the pavilion.

dznzha_burnham-pavilion_440.jpg

Zaha Hadid Architects’ pavilion also works within the larger framework of the Centennial celebrations’ commitment to deliberate the future of cities.

burnham-pavilion-by-zaha-hadid-architects-2.gif

The presence of the new structure triggers the visitor’s intellectual curiosity whilst an intensifi cation of public life around and within the pavilion supports the idea of public discourse.

burnham-pavilion-by-zaha-hadid-architects-4.gif

The pavilion was designed and built to maximize the recycling and re-use of the materials after its role in Millennium Park. It can be re-installed for future use at another site.

burnham-pavilion-by-zaha-hadid-architects-6.gif

Zaha Hadid Architects’ pavilion design for Chicago’s Burnham Plan Centennial celebrates the city’s ongoing tradition of bold plans and big dreams.

burnham-pavilion-by-zaha-hadid-architects-8.gif

The project encourages reinvention and improvement on an urban scale and welcomes the future with innovative ideas and technologies whilst referencing the original organizational systems of Burnham’s plan.

burnham-pavilion-by-zaha-hadid-architects-10.gif

Our design continues Chicago’s renowned tradition of cutting edge architecture and engineering, at the scale of a temporary pavilion.

burnham-pavilion-by-zaha-hadid-architects-18.gif

The design merges new formal concepts with the memory of bold historic urban planning.

burnham-pavilion-by-zaha-hadid-architects-17.gif

Superimpositions of spatial structures with hidden traces of Burnham’s organizational systems and architectural representations create unexpected results.

burnham-pavilion-by-zaha-hadid-architects-15.gif

By using methods of overlaying, complexity is build up and inscribed in the structure.

burnham-pavilion-by-zaha-hadid-architects-14.gif

BURNHAM PAVILION [CHICAGO, USA]

2009

PROGRAM: Temporary pavilion to house multimedia installation
CLIENT: Burnham Plan Centennial
ARCHITECT: Zaha Hadid Architects
Design Zaha Hadid and Patrik Schumacher
Project Architect Jens Borstelmann, Thomas Vietzke
Project Team Teoman Ayas, Evan Erlebacher

LOCAL ARCHITECT: Thomas Roszak
STRUCTURAL ENGINEERS: Rockey Structures
FABRICATOR: Fabric Images
LIGHTING & ELECTRICAL: Tracey Dear
MULTIMEDIA CONTENT: The Gray Circle

burnham-pavilion-by-zaha-hadid-architects-16.gif

burnham-pavilion-by-zaha-hadid-architects-13.gif

burnham-pavilion-by-zaha-hadid-architects-12.gif

Saturday, 22 August 2009

Hwaseong Sports Complex

hwaseong-sports-complex-bydrds24.jpg

Los Angeles architects DRDS have designed a sports complex for the Hyundai-Samsung Consortium in Hwaseong, Korea.

hwaseong-sports-complex-bydrds15.jpg

The stadium has a perforated metal skin with openings of various size.

hwaseong-sports-complex-bydrds6.jpg

Designed in collaboration with Junglim, DMP, Haendlim and A&U, the stadium is due to open in 2010.

hwaseong-sports-complex-bydrds32.jpg

Here’s some more information from DRDS:

Hwaseong sports complex

DRDS in collaboration with Junglim, DMP, Haenglim and A&U have designed the Hwaseong Sports Complex for Hyundai/Samsung Consortium located in Hwaseong, Korea. It is scheduled to open in 2010, including a 35,000 seat soccer, 5000 seat arena and 2000 seat practice field. Stadiums have significant impact on cities because of their size. We have created a harmonious and fluid design that speaks to the civic aspect of sports architecture, one in which the local community can take great pride in. The building geometry is minimal, creating a sense of abstract artistry that is individual. The design merges multiple complex programs into a singular vision that is bold. The final composition, with its undulating geometry (emulating the forces of nature), is reminiscent of mountains, rivers and cloud forms. The building aligns Hwaseong beside other great cities by providing an exciting civic landmark.

hwaseong-sports-complex-bydrds33.jpg

The program consists of a 35,000 seat stadium for soccer/track + field, 5000 seat arena and 2000 seat practice field. It is a state of the art facility with all of the modern features that represent current trends in Sports architecture. The building is an architectural showpiece for Hwaseoung, projecting a sophisticated image that transcends sports and creates harmony with the local community and the natural topography surrounding it. The arena and stadium, by their connectivity, create new synergies that are not typical of other sport complexes.

hwaseong-sports-complex-bydrds2.jpg

A dramatic feature of the design is the “synergy zone” between the stadium and arena. This covered plaza is defined by an organic opening that defines an area of vertical access between the main public concourse and retail space. It reinforces the retail diagram by creating a direct link that creates a sense of place and space during times when the stadium/arena are operational or not in use. When in use, it creates a dramatic connection that will enhance retail by capturing the many spectators that gather for games. Fans can shop and eat both before and after events stimulating sales. The space also provides a congregation zone for public gathering that is sheltered from the weather. This will be a hub of activity uniting multiple events into a vibrant mixing and gathering zone. It is a grand and unique space that will enhance the Hwaseong sports complex like no other sports facility in Korea.

hwaseong-sports-complex-bydrds28.jpg

The roof and side walls of the building are curved metal, creating an organic and sculpted “body” for the building. Not unlike automotive design where a beautiful form is created to cloak “the machine” within, our philosophy of creating a sublime and natural shape enhances and blurs the more technical message of sports architecture. This creates mystery and enhances the “spectacle of experience”. The walls of the building are curved and perforated metal, creating a sleek look for the outside of the building. The perforated metal allows for veiled views from the various concourses of the facility. This is a modern interpretation of translucent scrims often seen in Korean traditional buildings. The perforation also varies in openness from one end to the other creating a gradient effect that will further enhance the building as it will change characteristics as you move along the façade, subtly revealing some of the building interior.

hwaseong-sports-complex-bydrds31.jpg

The lighting enhances the design by washing the building from the outside to illuminate a sculptural mass most times. During an event, the lighting can change to reveal more of what happens within, communicating to the outside world the excitement of the game. The seating bowl undulates at the perimeter. We put more seats on the sides to taking advantage of optimal spectator views while limiting end zone seating. Lowering end zone seating increases views to surrounding context and the mountains beyond. It also allows for views from outside the facility so the local community can partially share in the excitement of the game.

hwaseong-sports-complex-bydrds21.jpg

There is a main public plaza to the west of the stadium/arena. It is cradled by the distinct building geometry creating a more contained space. This is an additional advantage of combining the buildings. The enhanced sense of enclosure creates a strong identity as one first approaches the building and also experiences the space. The plaza is activated by retail at the base of the arena and a sunken courtyard that links the plaza with the lower level. A grand ramp originating from the “synergy zone” also unites the plaza with various levels of the site. This area, a place for pre-game events or celebration, is positioned for connectivity with the residential neighborhoods to the west and south. The west plaza also benefit from sunshine throughout most the day. It will be the perfect spot for pre-game activities whether for the stadium or the arena. When there is not a function it will be a pleasant space for those accessing the retail or enjoying the cafe.

hwaseong-sports-complex-bydrds20.jpg

The site is surrounded by subtle and undulating mountains that create a natural backdrop for Hwaseoung Stadium. A source of inspiration for the main building, they also inspire the landscape. A critical component to the design of the master plan, it reflects the same harmony and fluidity with nature as the rest of the project. The building and landscape take their cue from each other and the natural setting beyond.

Startin' with Maya


this my 1st trial with 3d software called Maya .......

the prog has some strange shortcuts as i can't deal with them ..... strange interface .... another world i put myself in it .....

hope i can do something cool on it like 3ds max ..... wait isA for something i don't know what it will be .... but it will be good isA .....

Tuesday, 18 August 2009

Museum of Image and Sound by Diller Scofidio & Renfro

museum-of-image-and-sound-by-diller-scofidio-renfro-9.jpg

New York architects Diller Scofidio + Renfro have won a competition to design the Museum of Image and Sound in Rio de Janeiro, Brazil.

museum-of-image-and-sound-by-diller-scofidio-renfro-8.jpg

The building will include galleries, education rooms, an auditorium, a cafe, bars and restaurant, and an outdoor cinema on the roof.

museum-of-image-and-sound-by-diller-scofidio-renfro-5.jpg

Construction is due for completion in 2011.

museum-of-image-and-sound-by-diller-scofidio-renfro-2.jpg

More stories about Diller Scofidio + Renfro:

The High Line
Light Sock

museum-of-image-and-sound-by-diller-scofidio-renfro-1.jpg

Images courtesy of Diller Scofidio + Renfro.

museum-of-image-and-sound-by-diller-scofidio-renfro-3.jpg

Here’s some more information from the architects:

MUSEUM OF IMAGE & SOUND
Museum, Rio de Janeiro, Brazil, 2011

The architecture of the Museum of Image and Sound takes Copacabana Beach as its inspiration: its coastline, its wraparound building wall, its mountains, and its distinctive beach promenade designed by Roberto Burle Marx. The promenade captures the key element of the beach—a space of the public in motion—on foot, bicycle and automobile. The building is conceived as an extension of that boulevard, stretched vertically into the museum.

museum-of-image-and-sound-by-diller-scofidio-renfro-4.jpg

The “Vertical Boulevard” gestures toward inclusiveness: it gently traverses indoor and outdoor spaces and branches to make galleries, education programs, spaces of public leisure and entertainment. The building inherits the DNA of Burle Marx but radically reorients his public surface upward into a thickened façade for the new museum. The vertical circulation sequence connects the street with the building’s entertainment programs—from the clerestory view into the Auditorium at street level, to the elevated Terrace Bar and Cafe, the Piano Bar at the third level, the Restaurant at the sixth, and outdoor cinema at the roof.

museum-of-image-and-sound-by-diller-scofidio-renfro-7.jpg

The building is also conceived as an instrument to observe the city in a new way. The panoramic view before it, overexposed to tourists in the hotels and restaurants of Copacabana Beach while restricted for many residents, is perhaps the central image at stake. Through framing strategies, the skin of the MIS curates this view for the visitor moving through the gallery sequence.

Saturday, 15 August 2009

Tymean ( Fighter - Bomber ) Startrek

In The Name Of Allah ...
it's My Last Work it's about Creating Starcraft ship .... Tymean ( Fighter - Bomber ) Startrek
Software Used : 3D Max 09 .... V-Ray and it's Features ..... Photoshop CS4
hope u like this work and ur comments r more than welcomed








The Story continuous ......

An article on the head of Mansoura university website about ( Al-Azbakya Wall Competition ) ......
Thnx for

Dr/Sherief Sheta
Eng/Mamfou7 El-Menshawy

for their efforts

Hope we can do our best 4 them .....




To Be Continued .......